måndag 5 januari 2009

Målvaktssituationen 2009:

Jag tänkte gå igenom hur 2009 års Hammarbyupplaga ser ut från min synvinkel. Först ut är målvakterna.

Ni kan historien. Hammarby har sedan 2006 när Ante Covic lämnade haft svårt att få stabilitet på målvaktsidan. 2007 var en katastrof. Det började dock bra med Kingson men när Erland skulle ta över gick han ganska snabbt sönder. Benny Lekström tog över men inte heller han höll hela säsongen så en ung Moussan fick chansen.

Fiaskot 2007 på målvaktsidan skulle inte upprepas 2008, så BP's målvakt Kristoffer ”Poppen” Björklund kontrakterades snabbt, när det var klart att Lekström skulle lämna truppen. Med långtidsskadade Erland på rehab, satsades allt på Rami Shaaban och ett 5 års kontrakt skrevs. Den dyraste värvningen i Bajens historia. Men efter endast 8 matcher gick Rami sönder. Återigen fick andre målvakten kliva in och det gick mindre bra, enligt mig. Rami släppte in 8 mål på 8 matcher, höll nollan tre gånger och hade 80 % i räddingsprocent och hamnade på en fjärde plats i målvaktsligan. Poppens 43 insläppta på 23 matcher, 67 % i räddingsprocent, och en 22 plats i målvaktsligan är inte bra. Inte ens om vi jämför Poppen med reservmålvakterna. Exempelvis hade han AIKs och Trelleborgs tre målvakter framför sig, 2 målvakter från Djurgården, Örebro och Halmstad.

Hur ser det då ut inför 2009.

Hammarby har kontrakt med fem målvakter. Rami är självskriven etta och kommer bara han tillbaka så ser det bra ut. Erlands verkar gå in i säsongen skadefri och kan helt säkert ta upp kampen med Poppen om andraplatsen, om han nu blir kvar. Där bakom finns George Moussan och sommarens nyförvärv Johannes Hopf. Det lutar år att Erland och Moussan lånas ut eller lämnar klubben vilket också är min känsla.

Tony har flera gånger meddelat att Hammarby haft den bästa målvaktsuppsättningen. Själv har jag inte lika säker. Kommer inte Rami tillbaka så har övriga målvakter mycket att bevisa. Kort sagt, med Rami ser det mycket bra ut, utan Rami ser det inte alls bra ut.

Inga kommentarer: