lördag 17 januari 2009

Hur många klasspelare måste Hammarby ha för att bli ett topplag?

Klasspelare är ett begrepp som det gått inflation i. Men hur ska vi då definiera en klasspelare?

Det första som jag kommer att tänka på är att begreppet "klasspelare" är relativt till vilken liga spelaren spelare i. DVS vilka med- och motspelare som finns. Med andra ord kan Chanko vara en klasspelare i Bajen men troligtvis inte i Liverpool eller Milan. Sedan menar jag att en klasspelare måste vara topp 3-4 på sin position i ligan, samt både ha en hög lägsta och högsta nivå. Åldern på spelaren i fråga spelar ingen roll, men spelaren måste ha spelat så pass många matcher att endast en formtopp kan uteslutas (exempelvis Djurgårdens Sebastian Rajalakso 2008).

Med ovanstående definition menar jag Rami, Charlie och Chanko är Hammarbys klasspelare. Dessutom har Hammarby Fredrik Söderström och Mikkel Jensen som tidigare vart klasspelare, med allsvenska mått mätt, men som inte alls håller den nivån nuförtiden. Tre spelare kan hålla för topp tre men troligtvis behövs minst en eller två till. Men det är inte den avgörande faktorn utan den återkommer jag till.


Finns det då några spelare som vi under 2009 kommer att definiera som klasspelare?

Erkan har helt klart potentialen att bli en klasspelare . På längre sikt tror jag på Helg, Emil och Castro. Kanske kan någon utav Monday eller Igor vara den klasspelare som saknas där bak. På pappret ser spelarna mycket intressanta ut. Men jag är, som jag skrivit tidigare, alltid skeptisk till långväga värvningar.


Vad måste till för att Hammarby ska ett topplag 2009?

Först det individuella. Flera spelare måste höja sin lägsta nivå. Hammarby måste få fler spelare som tillhör det övre skiktet i allsvenska på sin position. DVS snäppet under klasslirarna. Av dom mer rutinerade måste David, Nathan och minst två av mittbackarna höja sin nivå markant. Emil och Gaete måste ta ytterligare kliv och etablera sig i allsvenskan. Av dom yngre (Castro, Maic, Helg, Törnstrand mfl.) måste ett par slå igenom. Dessutom måste Erkan* ta det sista klivet och bli den klasspelare som han har potential till att bli.

Hammarby som kollektiv måste bli mer stabilt bakåt och framför allt bättre på att försvara sig på fasta situationer. Två spelare måste ta över efter Paulinho och Petter och leverera poäng tillsammans med Charlie och Chanko.

* Om Erkan försvinner behöver Hammarby en ersättare av klass. Spelaren ifråga måste vara offensiv och leverera mål och assist.

Inga kommentarer: