tisdag 6 januari 2009

Backsituationen 2009

Jag tänkte gå igenom hur 2009 års Hammarbyupplaga ser ut från min synvinkel. Först ut var målvakterna (här).

Vänsterbackar:
Hela vänstersidan och i synnerhet vänsterbacksplatsen kändes väldig tunn förra året. Fadi Melke verkar inte på allvar klara av att konkurera och Emil var alltför skadebenägen. Med två defensiva vänsterfotade nyförvärv (Monday James och Igor Armas). Där framför allt Monday James borde kunna konkurrera som vänsterback, om han inte kniper en av dom ordinarie mittbacksplatserna. Ser det i vart fall lite bättre ut. Dessutom kan Fredrik Söderström spela vänsterback i nödfall.

Mittbackar:
Hammarby saknade förra året dominerande mittbackar och tillsammans med Poppens brister i luften har det vart riktigt darrit i framför allt i luftspelet men övriga delar av spelet har också hackat. När Traoré värvades var jag säker på att han skulle bli en klippa att bygga försvaret kring. Tyvärr har Traoré inte nått upp till den nivån. Förra säsongen var Monteiro den mest stabila utan att på något sätt glänsa och kanske kan han ta ytterligare ett kliv. Det mest positiva på mittbacksfronten förra året var annars Törnstrands insatts mot Djurgården. Törnstrand är verkligen något för framtiden. Dom två nya mittbackarna Monday James och Igor Armas ser på pappret intressanta ut. Men jag är alltid tveksam till långväga nyförvärv eftersom ingen annan klubb slagit till, som rimligtvis borde ha bättre koll på spelaren i fråga. Å andra sidan har Charlie och Kingson bevisat att vi i vart fall kan vara hoppfulla. Med två nya i försvaret tror jag knappast att Sulan kommer att ingå i truppen 2009 och rent fotbollsmässigt kommer han inte att saknas. Just nu har Hammarby Jose, Traoré, Törnstrand, Isak, Igor och Monday kontrakterade. Det ser helt klart mer spännande ut än förra året, i vart fall på pappret, men frågan är hur det blir i verkligheten. Är Monday och/eller Igor riktiga fynd så kanske vi går mot en tryggare och mer stabil backlinje där mittbackarna kan dominera i luftrummet om inte lär Bajen knappast vara sämre än förra året.

Högerbackar:
Vi får hoppas att Davids säsong 2008 var ett mellanår. Med den förhoppnings ökade konkurrensen i mittförsvaret så kanske även Jose kan vara ett alternativ på högerbacken. Mathias Olsson är ung och har framtiden för sig men nästa säsong blir ytterligare ett läroår för honom.

Om jag ska summera försvaret så känns det som om Hammarby äntligen har insett att mittbackar måste ha längd och tyngd. Bajen har vart alltför sårbara på hörnor, inkast och inlägg. Saknaden av Kleber och eventuellt Sulan tror inte jag blir särskilt stor. Däremot lär försvaret behöva tid på sig att spela ihop sig och frågan är om nyförvärven håller den klass som behövs. Det skulle vara intressant med David, Traoré, Igor och Monday i en startuppställningen där Igor och Monday visar sig vara bättre än Jose och Emil samt att Traoré och David höjer sina lägsta nivåer.

Inga kommentarer: