lördag 21 mars 2009

Nyförvärv

Många är det som reagerat på den Bajen trupp och på topp fyra målsättningen i allsvenskan 2009. Nu vet vi även om det ekonomiska läget i klubben vilket gör att eventuella nyförvärv knappast kommer att vara i landslagsklass. Många hoppas på Touma, Kennedy och kanske någon ytterback. Personligen tror jag inte att vi kommer att se något nyförvärv fören i sommar. Hoppas kan man alltid men nästa man in i Bajens trupp blir troligtvis Erkan, som kommer tillbaka efter lån. Är det då så illa utan nyförvärv?

Personligen tror jag inte att truppen håller för en topplacering och det måste spetsas till med flera kvalitetsspelare för att ändrad på det. Just nu tycker jag ändå att det viktigaste är att minska kostnaderna. Dyra nyförvärv i all ära men dom slutar inte alltid som jätte succéer. Rami förra året är ett exempel eller de fem ”ryssarna” i Bandyn i år ett annat. När kvalitetsspelare försvinner måste klubben fortsätta att jobba långsiktigt. Det finns olika sätt att arbeta på. Hammarby har valt talangspåret. Klubben ska få tag i unga talanger, utveckla spelarna och sedan sälja vidare. Om det är det bästa sättet att vinna titlar vet jag inte men jag står bakom det beslutet och tycker att det är ett spännande sätt att jobba på.

I alla verksamheter går det upp och ned. Så även i fotbollsklubbar. Långsiktighet är en nyckel till kommande framgångar, lika så att verksamheten är konsekvent. Har klubben valt talangspåret måste talangerna få chansen. Annars är det meningslöst med talangverksamhet. När Eguren försvann var det många som ropade på nyförvärv. Inget nyförvärv kom. Petter Andersson fick chansen och tog det sista klivet. Nu får Castro chansen. Hammarby kommer sällan ha råd att värva fullgoda ersättare till de spelare som lämnar klubben som utlandsproffs. Däremot måste spelare köpas in när spelartypen i fråga inte finns i klubben men då blir det som regel en talang. Dock får detta inte sätta klubbens ekonomi på spel. I dagsläget ser jag inte att Bajen har råd att köpa in en spelare som är bättre än Castro som offensiv mittfältare/ släpande anfallare.

Inga kommentarer: