tisdag 31 mars 2009

Analys av försäsongen

Försäsongen har inneburit följande resultat:
Hammarby - Gais 1-1
Hammarby - Houston Dynamo 0-0
Chivas USA - Hammarby 2-0
Hammarby - Norrköping 1-1
Hammarby - Östersund 1-0
Hammarby - Örebro 2-1
Hammarby - Gröndal 0-6
Hammarby - Gefle 1-0
Hammarby - Örebro 0-2
Hammarby - Landskrona 0-0
Hammarby - Örgryte 1-0

Av dessa genomfördes matcherna mot Östersund och Gröndal med reservlaget, HTFF spelare och juniorer så dessa matcher plockar jag bort från försäsongsanalysen av a-laget. Hammarby har således genomfört 9 matcher med bästa möjliga lag, med tanke på skador och slitna spelare, som jag ser det. Antal poäng blir 13 av 27 möjliga. Med 3 vinster 4 oavgjorda och 2 förluster. 6 mål framåt och 7 insläppta.

Om vi endast tar med matcher mot seriekonkurrenterna ser det faktiskt ganska bra ut.

Hammarby – Gais 1-1
Hammarby – Örebro 2-1
Hammarby – Gefle 1-0
Hammarby – Örebro 0-2
Hammarby – Örgryte 1-0

Tre vinster, en oavgjord och en förlust. Fem gjorda mål och fyra insläppta. 10 poäng av 15 möjliga är riktigt bra. Det defensiva spelet har vart bra dom matcher jag har tittat på. Däremot så saknas det en hel del i offensiven. För få spelare fyller på in i boxen och dessutom ser Bajen lättlästa ut när inte yttermittfältarna är speciellt farliga. Något som verkligen förbättras är luftspelet och tryggheten i mittförsvaret i och med Monday och framför allt Igors tillkomst. Det nya spelsystemet med två centralt defensiva mittfältare har helt säkert bidragit till ett mer stabilt försvarsspel. När det gäller det offensiva spelet har jag noterat att Hammarby numera söker en längre första passning. Dessutom har sidledspelandet i backlinjen minskat. Laget prövar att ställa om snabbare. Men det kan vara tillfälligheter. Om jag ska se till spelarnas prestation, under de matcher jag har sett, så har Igor, Castro och Monday imponerat. Söderström, Traoré, Emil, Mikkel och Helg ser bättre ut i år än under avslutningen förra året. Chanko, Poppen och Charlie har gjort vad som förväntas av dom. Däremot är jag besviken på det jag sett av David, Monteiro och Haris som måste höja sina lägsta nivåer.

Det kanske mest positiva just nu är att Bajens satsning på rehabteamet, med inriktning på att minska skadorna, verkar ha gett resultat. Endast Rami på skadelistan känns väldigt bra för tillfället. Men detta kan vara en tillfällighet och detta bör utvärderas efter säsongen.

måndag 30 mars 2009

Marselvan

Min elva i Mars:

------------------- Poppen -------------------
Monteiro---Traoré-----Igor--------Monday
---------Mikkel---------------Chanko-------
----Maic ---------------------Söderström---
------------------- Castro -------------------
------------------- Davis -------------------

Motivering:
Montiero ser bättre ut än David men ingen av dom två har imponerat. Jag föredrar en försvarsstark Monday istället för Emil på vänsterbacken i upptacken på säsongen. Men Emil har inte gjort bort sig på något sätt. Igor och Traktorn är självskrivna i mitten än så länge.

På det defensiva mittfälltet ser det mycket bra ut. Söderström är nära Mikkel medan Chanko är självskriven. Gaete ser ut att vara långt ifrån en startplats. Yttermittfältet är den stora svagheten i laget. Maic har gjort några bra inhopp och konkurrerar därför ut en formsvag Haris. Helg får ge vika för Söderströms rutin men bör få spel tid.

Som släpande är Castro nummer ett och Nathan är inte en nära. Charlie har inte sett bra ut men Freddy är inte heller han nära.

Hammarby saknar helt klart offensiva spelare som kan leverera poäng.

Genrepet mot Örgryte.

Bajen ställde upp med följande elva:

------------------- Poppen -------------------
Monteiro---Traoré-------Monday------David
---------Mikkel----------------Chanko-------
----Haris ---------------------Söderström---
------------------- Castro -------------------
-------------------- Davis -------------------

Försvarsspelet såg bra ut. Örgryte hade två chanser på hela matchen, var av den ena var öppet mål för Allbäck men likväl tycker jag att det såg tryggt ut om vi bortser från Allbäcks chans. Monday och Traoré var stabila i mitten. José tyckte jag gjorde en bra match medan David inte kom i sin rätt offensivt på vänsterkanten.

Försvaret ser mycket tajtare ut i år en förra årets höst. De två defensiva mittfältarna bidrar rejält och täpper till bakåt. Mikkel ser bättre ut än de senaste säsongerna men jag tycker fortfarande att han slår för mycket sidledspassningar istället för att utnyttja sin passningsskicklighet i djupled. Chanko var okej och även Söderström gör ett bra jobb men han kommer mer i sin rätt i mitten. Haris såg tyvärr blek ut och byttes ut. Maic gör ett mycket bra inhopp och bidrar med att Bajen har en riktigt bra kvart i andra halvlek. Castro är bästa spelare för dagen och rollen som släpand passar honom perfekt. Castro ligger bakom målet och den första utvisningen samt en handfull halvchanser. Charlie förväntar jag mig mer av men det kommer förhoppningsvis.

Det offensiva spelet ser fortfarande svagt ut även fast matchen mot Örgryte var ett fall framåt. Mittfältarna måste fylla på in i boxen och ta mer djupledslöpningar. Även ytterbackarna måste följa med upp oftare.

Min startelva mot Elfsborg blir följande:

------------------- Poppen -------------------
Monteiro---Traoré-----Igor-----Monday
---------Mikkel---------------Chanko-------
----Maic ---------------------Söderström---
------------------- Castro -------------------
------------------- Davis -------------------

Jag tror inte att TG håller med mig utan David och Emil kliver in på kanterna och Haris får en sista chans som yttermittfältare.

lördag 21 mars 2009

Nyförvärv

Många är det som reagerat på den Bajen trupp och på topp fyra målsättningen i allsvenskan 2009. Nu vet vi även om det ekonomiska läget i klubben vilket gör att eventuella nyförvärv knappast kommer att vara i landslagsklass. Många hoppas på Touma, Kennedy och kanske någon ytterback. Personligen tror jag inte att vi kommer att se något nyförvärv fören i sommar. Hoppas kan man alltid men nästa man in i Bajens trupp blir troligtvis Erkan, som kommer tillbaka efter lån. Är det då så illa utan nyförvärv?

Personligen tror jag inte att truppen håller för en topplacering och det måste spetsas till med flera kvalitetsspelare för att ändrad på det. Just nu tycker jag ändå att det viktigaste är att minska kostnaderna. Dyra nyförvärv i all ära men dom slutar inte alltid som jätte succéer. Rami förra året är ett exempel eller de fem ”ryssarna” i Bandyn i år ett annat. När kvalitetsspelare försvinner måste klubben fortsätta att jobba långsiktigt. Det finns olika sätt att arbeta på. Hammarby har valt talangspåret. Klubben ska få tag i unga talanger, utveckla spelarna och sedan sälja vidare. Om det är det bästa sättet att vinna titlar vet jag inte men jag står bakom det beslutet och tycker att det är ett spännande sätt att jobba på.

I alla verksamheter går det upp och ned. Så även i fotbollsklubbar. Långsiktighet är en nyckel till kommande framgångar, lika så att verksamheten är konsekvent. Har klubben valt talangspåret måste talangerna få chansen. Annars är det meningslöst med talangverksamhet. När Eguren försvann var det många som ropade på nyförvärv. Inget nyförvärv kom. Petter Andersson fick chansen och tog det sista klivet. Nu får Castro chansen. Hammarby kommer sällan ha råd att värva fullgoda ersättare till de spelare som lämnar klubben som utlandsproffs. Däremot måste spelare köpas in när spelartypen i fråga inte finns i klubben men då blir det som regel en talang. Dock får detta inte sätta klubbens ekonomi på spel. I dagsläget ser jag inte att Bajen har råd att köpa in en spelare som är bättre än Castro som offensiv mittfältare/ släpande anfallare.

tisdag 17 mars 2009

Kontraktsituationen efter att Erland lånats ut

Erland lånas ut till sommarn vilket ger följande trupp:

Målvakter
Rami Shaaban,1975, kontrakt till och med 2012
Johannes Hopf, 1987, kontrakt till och med 2011
Erland Hellström, 1980, kontrakt till och med 2010 (Utlånad till och med 200906)
Kristoffer Björklund, 1978, kontrakt till och med 2009

Vänsterbackar
Emil Johansson, 1986, kontrakt till och med 2010
Fadi Melke, 1986, kontrakt till och med 2009

Mittbackar
Igor Armas, 1987, kontrakt till och med 2012
Isak Dahlin, 1987, kontrakt till och med 2011
Christian Traoré, 1982, kontrakt till och med 2010
José Monteiro de Macedo, 1982, kontrakt till och med 2009
Monday James, 1986, kontrakt till och med 200906
Marcus Törnstrand, 1990, kontrakt till och med ??

Högerbackar
David Johansson, 1982, kontrakt till och med 2011
Matthias Olsson, 1989, kontrakt till och med 2009

Vänstermittfältare
Simon Helg, 1990, kontrakt till och med 2012
Maic Sema, 1988, kontrakt till och med 2011
Haris Laitinen, 1984, kontrakt till och med 2009

Innermittfältare
Sebastian Castro-Tello, 1987, kontrakt till och med
2011 Carlos Gaete, 1987, kontrakt till och med 2011
Louay Chanko, 1979, kontrakt till och med 201006
Mikkel Jensen, 1977, kontrakt till och med 2009
Fredrik Söderström, 1973, kontrakt till och med 2009

Högermittfältare
Erkan Zengin, 1985, kontrakt till och med 2010 (Utlånad till 200906)

Anfallare
Nathan Paulse, 1982, kontrakt till och med 2011
Charlie Davies, 1986, kontrakt till och med 2010
Freddy Söderberg, 1984, kontrakt till och med 2010

tisdag 10 mars 2009

Tankar om 2008 års ekonomiska resultat

Jag är ingen ekonom men så mycket vet jag att trots ett positivt resultat på 1,2 miljoner, efter skatt, så var 2008 års resultat svagt. Speciellt med tanke på försäljningen av Petter Andersson och Eguren samt utlåningen av Paulinho. Personalkostnaderna låg på 52miljoner vilket var en ökning med ett par miljoner.

I budgeten för nuvarande år ska personalkostnaderna ner till 39 miljoner. Vilket innebär 13 miljoner (25%) i minskning. Är det möjligt. När jag räknat på det så kanske det faktist är det. Mitt försök nedan ska tas med en stor nypa salt.

Om vi först tittar på de engångskostnader som Hammarby lagt ut hittills under 2009 vs 2008:

2009
Lån av Monday och köp av Igor (Vet ej om detta belastades förra året resultat). Max 1,5 miljoner.

2008
Ramis Sign on och övergångssumma ca 5 miljoner.
Toni Nkleko ca 1,5 miljoner (Toni hade 2 år kvar och en årslön mot rivet kontrakt uppskattar jag det till.)

Engångskostnader för nyförvärven Nathan, Söderström, Maic, Hopf m.fl Sign on ca 3 miljoner.

För tillfället ser det ut som Bajen sparar kanske upp till 8 miljoner i engångskostander dock ska nämnas att fönstret fortfarande är öppen samt att både sommaren och delar av nästa vinters nyförvärv ska bokföras vilket troligtvis leder till mer engångskostnader 2009.

Tittar vi då på de löpande kostnaderna så jämför jag spelare vs spelare.

Petter Andersson vs Fredrik Söderström, 0,5miljoner i minskad kostnad
Paulinho vs Nathan, 0,5 miljoner i minskad kostnad
Sulan vs Igor, 0,25 i minskad kostnad
Kleber vs Monday , upp i upp
Moussan vs Hopf, upp i upp
Sosseh vs Gaete, upp i upp
Utlåning av Erkan, 1 miljon i minskad kostnad

Detta skulle innebära ytterligare någonstans mellan 2-3 miljoner i minskade löpande lönekostnader. Summerar vi detta med engångskostnaderna så hamnar vi på 10-11 miljoner om dessutom engångskostnaderna för Igor och Monday bokfördes på 2008 ja då är vi kanske uppe i 13 miljoner. Som sagt allt detta är spekulationer och jag vet inte vad exemplevis Ramis sign on och övergångssumma gick på. Dessutom har jag ingen aning om sign on betalas direkt vid värvning eller sprids ut över åren. Med ovanstående spekulation så finns det dock en hypotetisk möjligthet att faktiskt dra ned på lönekostnaderna med 13 miljoner.

måndag 9 mars 2009

Kontrakterade spelare Mitten på Mars 2009

Sulan, Moussan och Alagie har lämnat vilket ger följande trupp:

Målvakter
Rami Shaaban,1975, kontrakt till och med 2012
Johannes Hopf, 1987, kontrakt till och med 2011
Erland Hellström, 1980, kontrakt till och med 2010K
Kristoffer Björklund, 1978, kontrakt till och med 2009

Vänsterbackar
Emil Johansson, 1986, kontrakt till och med 2010
Fadi Melke, 1986, kontrakt till och med 2009

Mittbackar
Igor Armas, 1987, kontrakt till och med 2012
Isak Dahlin, 1987, kontrakt till och med 2011
Christian Traoré, 1982, kontrakt till och med 2010
José Monteiro de Macedo, 1982, kontrakt till och med 2009
Monday James, 1986, kontrakt till och med 200906
Marcus Törnstrand, 1990, kontrakt till och med ??

Högerbackar
David Johansson, 1982, kontrakt till och med 2011
Matthias Olsson, 1989, kontrakt till och med 2009

Vänstermittfältare
Simon Helg, 1990, kontrakt till och med 2012
Maic Sema, 1988, kontrakt till och med 2011
Haris Laitinen, 1984, kontrakt till och med 2009

Innermittfältare
Sebastian Castro-Tello, 1987, kontrakt till och med 2011
Carlos Gaete, 1987, kontrakt till och med 2011
Louay Chanko, 1979, kontrakt till och med 201006
Mikkel Jensen, 1977, kontrakt till och med 2009
Fredrik Söderström, 1973, kontrakt till och med 2009

Högermittfältare
Erkan Zengin, 1985, kontrakt till och med 2010 (Utlånad till 200906)

Anfallare
Nathan Paulse, 1982, kontrakt till och med 2011
Charlie Davies, 1986, kontrakt till och med 2010
Freddy Söderberg, 1984, kontrakt till och med 2010

fredag 6 mars 2009

Mathias Lühr om inriktningsdokumentet

Mathias Lühr skriver i sin artikel (här) att Hammarby förväntas ha ett snitt på 27000 åskådare per match för att upp nå 400000 åskådare. Som vanligt när det handlar om Mathias Lühr så har han dragit alltför snabba och felaktiga slutsattser. I artikel upplever jag att Mathias Lühr slutsattser inte stämmer överens med inriktningsdokumentet (här) som Hammarby Fotboll har presenterat.

Jag antar att Lühr kommer fram till ett publiksnitt på 27000 genom att ta 400000/15 allsvenska matcher och avrunda uppåt till 27000 åskådare. Med samma räknesätt borde han kommit fram till drygt 11000 förra året och inte drygt 10000. Om han däremot räknade med genrepet (ca 3000 åskådare) och cupmatcherna (totalt 7665åskådare) så blir det knappt 10000 åskådare vilket stämmer bättre. Men då stämmer inte 27000 åskådare.

Eftersom Hammarby i inriktningsdokument skriver ”Att Hammarby varje år ska spela internationell elitfotboll vilket förutsätter placering 1 – 4 i Allsvenskan eller seger i Svenska Cupen.” och ” Att över 400.000 personer besöker Hammarbys evenemang på den nya arenan – varje år.”

Så tror jag att vi kan dra slutsatsen att Hammarby räknar med att ha mer än 15 matcher på den nya arenan. För att ta ett exempel. Så spelade Hammarby år 2008 två stycken cupmatcher samt ett genrep på Söderstadion. Lägger vi där till att de två derbymatcherna som spelades på Råsunda så genomförde Hammarby Fotboll 18st evenemang på Söderstadion eller Råsunda. 400000/18= 22222 åskådare i snitt. Eftersom klubben dessutom räknar med ”internationella elitfotboll” så bör vi nog räkna attt Hammarby räknar med att minst en sådan match genomförs. Lägg där till uppvisningsmatcher m.m. så tolkar jag dokumentet som om klubben räknar genomföra mer än 15matcher per säsong på arenan.

Vid lyckat cupspel och lottning, och intressanta träningsmatcher matcher kan vi nog lägga på mellan 5 och 10 matcher vilket leder till 400000/25matcher eller 400000/20matcher publiksnitt på 16000-20000 för att nå upp till 400000 åskådare. Tänker dessutom att klubben genomföra andra evenemang exempelvis motsvarande Söder Glöder festivalen som Hammarby Bandy anordnade ja då blir det ytterligare evenemang och ytterligare lägre publiksnitt för att nå 400000 åskådare.

Är 400000 åskådare realistiskt?
Det är jag inte säkert på men det är en jävla skillnad på om Hammarby räknar med 20000 åskådare i snitt eller lägre per envenemang och 27000 i snitt per evenenmang.

Jag tror det stora svårigheten ligger i "Att Hammarby varje år ska spela internationell elitfotboll". Det känns i dagsläget inte rimligt. Vi har i vår fotbollshistoria aldrig haft den kontinuteten. Å andra sidan bör dokument som ska styra verksamheten vara utmanande. Annars så kommer verksamheten nöja sig med mindre än vad den verkliga potentialen är.

torsdag 5 mars 2009

Inriktningsdokumentet

Under dagen har Hammarby presenterat ett inriktningsdokument (här).
Dokumentet är enkelt och tydligt. Målsättningen är uppdelat i två delar. Där den första delen behandlar målen de kommande tre åren och den andra delen är vart Hammarby Fotboll ska vara om fem år. Jag tycker att Hammarby har lagt sig på en bra nivå vad gäller dokumentationen. Ledningsdokument har en tendens till att bli allt för krångliga.
Målsättningarna är tydliga och mätbara vilket är den klart viktigaste delen i ledningsdokument. Detta gäller alla de områden som jag kommit i kontakt med. Vare sig det är projektmodell, ledningssystem eller utvecklingsmodeller så är det väldigt viktigt att målen går att mäta och att en tydlig mätmetod finns.

Jag tycker att samtliga mål, i Hammarby fotbolls inriktningsdokument, är tydliga förutom ”Att bolaget varje år ska generera vinster som efter beslut av ägarna ska kunna återinvesteras i verksamheten.”. Den första delen (Att bolaget varje år ska generera vinster”)är helt okej och går att mäta. Den andra delen är tyvärr inte tydligt (”efter beslut av ägarna ska kunna återinvesteras i verksamheten.”). Är det ett misslyckande om pengarna inte återinvesteras i verksamheten, måste alla pengarna återinvesteras varje år osv.

Jag skulle dessutom vilja ha med ett kortsiktigt publik mål.

När det gäller målet ” Att Hammarby varje år ska spela internationell elitfotboll vilket förutsätter placering 1 – 4 i Allsvenskan eller seger i Svenska Cupen.” Så antar jag att klubben räknar med att Royal League återuppstår. Annars tror jag knappast att en fjärde plats i ligan automatisk leder till ”internationell elitfotboll”.

Vidare är det nu viktigt att dokumentet revideras med jämna mellanrum. Exempelvis årsvis. Ser klubben att vissa mål är för lågt eller för högt ställda ska dessa förändras. Dessutom måste finnas möjligheter till nya mål tillkommer och gamla mål tas bort.