tisdag 3 februari 2009

Del 1 Zonspel, man mot man eller en variant av båda

Jag tänkte i en serie inlägg gå igenom olika taktisk bitar av fotbollen.

Del 1 Zonspel, man mot man eller en variant av båda.

Del 2 Överbelastning och styrning

Del 3 Lågt eller högt försvarsspel

Del 4 Press eller falla

Del 5 Spelsystemet

Det finns olika sätt och tekniker att försvara sig på. Vanligast är varianter av zonförsvar eller man mot man försvar.

Zonförsvar vs man mot man försvar

Jag tänkte inleda denna serie med att förklara skillnaden mellan zonsförsvar och man mot man förvar. Av tradition så använder sig svenska lag framför allt av zonspel i försvarsspelet. Det innebär att planen delas upp i olika zoner, utifrån vart bollen befinner sig. Oftast är det en spelare som ansvarar för en zon men det kan vara så att flera spelares zoner går ihop. Ju närmare bollen spelaren befinner sig desto mindre är zonen. Ett exempel.

Vi antar att Bajen ställer upp med följande lag:

-------------- Rami --------------

David, José, Christian, Emil

------------ Chanko ------------

Castro-------------------- Helg

------------- Gaete--------------

Charlie -------------- Freddy

Motståndarna vänsterback har bollen vilket innebär att Charlie, Castro och Gaetes zoner blir ganska små medan Emil och Helg som befinner sig längst ifrån bollen har stora zoner. Anledningen är helt enkelt att ju närmare spelaren befinner sig bollen desto fortare kan bollen hamna i spelens zon. De spelare som är långt ifrån bollen hinner förflytta sig längre sträckor innan bollen hamnar i deras zon, vilket gör att spelaren kan bevaka ett större utrymme. När bollen närmar sig det egna målet kommer även zonerna att minska efter som den yta som behövs täckas minskar. Principen är fortfarande ju närmare bollen spelaren befinner sig desto mindre blir spelarens zon.

Man mot man innebär att det försvarande laget söker upp varsin anfallande spelare och följer den spelaren över planen oavsett vart spelaren befinner sig.

Nu tänker ni säkert att det finns inget lag som spelar 100% zon eller 100% man mot man försvar. Det stämmer, i vart fall är det väldigt få lag på hög nivå som endast spelar en typ av försvarsspel. Anledningen är helt enkelt att det inte blir effektivt om försvarande lag använder sig uteslutande av en teknik. Jämför vi med andra sporter så använder exempelvis handbollslag uteslutande zonförsvar och i ishockey så använder sig man sig av man mot man försvar i egen zon så länge som lagen har lika många spelare på plan. Men i fotboll gäller som regel en kombination av de två teknikerna.

Zonspelet har sin nackdel i att anfallande lag kan överbelasta en zon vilket gör att en försvarsspelare lämnas ensam med två eller flera spelare. Man mot man försvar har sin svaghet det anfallande laget kan utnyttja det faktum att försvararna kommer att följa med spelaren och helt enkelt öppnar upp stora ytor av planen. Dessutom har individen i man mot man försvaret inget understöd vilket gör att försvaren själv måste klara av motståndaren.

Lösningen på problemen är helt enkelt en kombination av de både teknikerna. Exempelvis kan det försvarande laget välja att pumpmarkera en spelare men att i övrig spela zonförvar. Ett annat exempel är att ju närmare det egna målet bollen kommer desto mer agerar försvaret man mot man. Bäst utvecklat är nog försvarsspelet i samband med hörnor. Här valde lagen tidigare att spela antingen zon eller man mot man, undantaget målvakten som i stort sätt alltid gick på boll om det fanns en rimlig chans att nå den. När det anfallande laget började gå hårdare mot målvakten så blev lösningen att målvakten plus de två, tre eller fyra bästa huvudspelarna går mot boll i sina zoner och har ingen markeringsuppgift. Medan övriga spelare kör man mot man mot det anfallande lagets bästa huvudspelare. Detta innebär att det den anfallande spelare som ska nicka in bollen i teorin kommer att ha två spelare emot sig, en som går på boll och en som går på kropp vilket gör att även lag som Hammarby kan försvara sig mot lag som Kalmar, men det krävs att laget har minst tre riktigt bra huvudspelare.

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gogge sa...

Kombineras val av försvar också med hur mkt man pressar? Låt oss säga att MFF möter åtvid hemma, det förväntas ju total malmödominans --> hög press. Ska backlinjen försvara i zoner då? eller ska man istället ta upp de få gubbar som är ensamma i anfallet?